Skaffa den bästa elbilen till dig

Elbilar växer i popularitet, inte bara för att de är så miljövänliga utan också för att de är mycket tysta och bekväma att köra. Det gäller dock att tänka till innan du slår till på en elbil, såsom laddningsaspekter och annat. Här kan du läsa mer om laddning och elbilar och hur du ska tänka när du väljer elbil.

Tänker du köpa en elbil? Grattis, då har du gjort ett bra val. En elbil ska dock också laddas och därmed behöver du ha laddstolpar till hands så bilen alltid är redo att köras. Bor du i en BRF har de kanske installerat laddstolpar på parkeringen. Jobbar du för ett företag kan det hända att det finns gratis laddning på medarbetarparkeringen. Har du en villa kan du behöva installera stolparna själv. I storstadsområdena ser kommunen till att installera allmänna laddstationer. Laddföretaget Opigo installerar laddstolpar i Stockholm så att antalet ökar nu när fler köper elbil, så kolla upp var närmaste stolpe finns.

Välj rätt laddstolpar för bästa priset

Olika företag tar olika mycket betalt när du laddar vid deras laddstationer. Det kan nämligen vara så att de vill ha tillbaka alla omkostnader det kostade att installera stolparna. Dessutom kan elpriset variera avsevärt beroende på var och när du laddar. Elpriset nattetid är billigare än vad det är dagtid. Du ska veta att det faktiskt brukar vara dyrare att ladda på publika elstolpar än vad det är att ladda hemma. Dock kan detta också variera kraftigt, speciellt om du har tillgång till företagets parkering där laddning kan vara helt gratis för att främja miljötänket.

Opigo har riktigt bra laddstolpar som passar både företag och bostadsrättsföreningar så om du tillhör en BRF är det kanske läge att ta sig an deras tjänster och produkter.

Hitta rätt elbil för dina behov

De flesta bilmärkena öppnar nu upp för elbilar och det gör att det blir en djungel för köpare att hitta rätt elbil för sina behov. Det första du bör tänka på är om du kommer att köra mycket med din elbil och hur långa sträckor du kommer köra. Om du bara kör runt i staden lite grann är en elbil perfekt, men har du till exempel en fjällstuga som ligger långt norrut och riskerar att hamna på isolerade vägar där antalet laddstolpar är lätträknade, kan det kanske vara bättre med en hybrid.

Det beror också på andra faktorer när du väljer rätt elbil för dina behov:

  • Hur stor familj du har eller hur många som ofta åker i bilen.
  • Vilken bilmodell du rent designmässigt föredrar.
  • Om du vill köpa begagnad bil eller en helt ny vilket gör skillnad för budget.

Många gillar också den tekniska aspekten och vad bilen är utrustad med. Om du älskar gadgets och tekniska detaljer finns det många tuffa elbilar att räkna med men de kostar i regel också mer. Köper du en begagnad elbil får du räkna med att den ofta är dyrare än traditionella begagnade bilar eftersom elbilar har mer häftig teknik och utrustning. Detta varierar så klart, det också.