Hur fungerar leasing?

Har du i tankarna att hyra bil privat men undrar övar fördelar och nackdelar samt vad man ska tänka på. Eller jobbar du på ett företag eller driver ett och funderar på vad skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil är? 

Några fördelar med privatleasing

Några fördelar med leasing av bil är att du kan få en helt ny bil utan att behöva betala en kontantinsats eller ha någon låneskuld. Du betalar i stället en fast månadsavgift och i den brukar det ingå både service och vägassistans. Du behöver inte heller oroa dig över att bilen får en värdeminskning. 

Att tänka på när du hyr bil

Om du ska hyra bil är det viktigt att läsa igenom avtalet ordentligt. Jämför olika firmor och priser och vad som ingår i leasingavtalet till exempel vinterdäck. Fundera på vilken bil som skulle passa din livsstil och behov. När du tecknar bilförsäkring, hör med försäkringbolaget om det måste det vara en specifik för leasingbilar. Fundera också på hur mycket du kommer köra så att du inte får betala för över mil. 

Något annat att tänka på när man har hyrbil är att man måste ta väl hand om den och undvika slitage annars kan det uppstå onödiga kostnader när man lämnar tillbaka bilen. Om du råkar ut för en olycka med bilen måste du anmäla det till ditt försäkringsbolag och åtgärda problemet hos en auktoriserad bilverkstad. När du ska lämna tillbaka bilen måste du städa och tvätta den ordentligt innan samt lämna tillbaka extra utrustning som till exempel extra däck.

Skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil

Förmånsbil och tjänstebil är två olika begrepp som ofta blandas ihop. Men vad är egentligen skillnaden?

En tjänstebil är ett fordon som köps av eller hyrs till en anställd i ett företag och enbart är avsedd för att användas som en del av personens arbete. Detta kan ofta ske i form av en skattefri förmån och kan tillhandahållas som en del av det totala ersättningstaket som arbetsgivaren erbjuder. Det kan röra sig om vilken typ av fordon som helst, till exempel personbilar, skåpbilar eller lastbilar. En förmånsbil kan man använda både i tjänsten och privat.

Eftersom du bara kan köra en tjänstebil i tjänsten är det viktigt att läsa på om kostnader, skatteregler, vilka fordon det avser och hur tjänstebilen och förmånsvärdet kan påverka din lön och pension. Som företagare eller anställd som ska köra bilen är det viktigt att tänka på aspekter som behov och hur långa körsträckor man kommer att göra. Kommer personen som kör bilen behöva den både i tjänsten och privat? Om körsträckan är mindre än 5 mil kan det vara bra att välja en eldriven bil eller Ladd hybrid i stället för bil som drivs på en bensin eller diesel.